Colijnsplaat, 28 maart 2013 - Vanmiddag is het nieuwe Oosterscheldekreeft-seizoen officieel van start gegaan. De eerste kreeft werd geveild door Erica Terpstra voor  €19.850,- euro verkocht aan Schmidt Zeevis voor The Harbour Club. De opbrengst gaat dit jaar naar het Liliane Fonds. Gelegenheidsveilingmeester Erica Terpstra, ambassadeur van het Liliane Fonds, was zeer verguld met deze opbrengst. "Met dit fantastische bedrag kan het Liliane Fonds heel veel goed werk doen voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden".

 

De eerste Oosterscheldekreeft was vanochtend door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek opgevist en overhandigd aan Erica Terpstra. Per helikopter bracht zij de kreeft naar de visveiling in Colijnsplaat om direct de veilinghamer ter hand te nemen. Het doel van de ex-zwemkampioene, ex-staatssecretaris en ex-voorzitter van het Olympisch comité was duidelijk; een zo hoog mogelijke opbrengst voor het Liliane Fonds. Op de haar kenmerkende stimulerende wijze wist zij vishandelaren uit Nederland en ook België te bewegen gul te geven. Het resultaat was een mooi bedrag voor het Liliane Fonds. Dit fonds verleent rechtstreekse, kleinschalige, persoonsgerichte hulp aan kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden. 

Het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft gaat wel met de nodige spanning van start. De lange, koude winter houdt de watertemperatuur laag. “Wij zouden nu op een watertemperatuur van 6 graden moeten zitten, maar nu is dat nog 4 graden. Het is afwachten wat dit voor effect heeft op de kreeft, hij moet nu wel uit zijn winterslaap komen”, aldus kreeftenvisser Gerrie van den Hoek die de eerste kreeft aanvoerde.

De veiling van de eerste kreeft in de Zeeuwse vissersplaats Colijnsplaat werd drukbezocht door vishandelaren uit Nederland en België. De Oosterscheldekreeft wordt door de Belgische en Nederlandse horeca zeer gewaardeerd. De periode waarin Oosterscheldekreeften worden gevangen, aangevoerd en verhandeld loopt tot en met 15 juli. Slechts een korte tijd dus om van deze delicatesse te kunnen genieten. 

Voor meer informatie over het Liliane Fonds klik hier