Dat de Oosterscheldekreeft een gewild product is, bleek donderdagmiddag 26 maart bij de veiling van de eerste kreeft waarmee het seizoen officieel van start ging. Maar liefst 23.900 euro werd betaald voor de eerste kreeft, het bedrag komt ten goede aan Stichting Pink Ribbon.

Veilingmeester van dienst en top zakenvrouw Annemarie van Gaal spoorde de geïnteresseerde kopers uit Nederland en België aan gul te geven voor de primeur en daarmee het werk van Stichting Pink Ribbon te steunen. De gelukkige koper werd uiteindelijk Krijn Verwijs.

Het goede verloop van de veiling tekent ook de positieve ontwikkeling van de visserij op de Zeeuwse kreeft. De 20 actieve vissers mogen weliswaar een beperkte periode uitvaren, maar krijgen over het algemeen goede prijzen voor de gewilde delicatesse. Het vandaag gestarte seizoen loopt tot 15 juli.

Kreeftenstand staat er goed voor

's Ochtends had Gerrit Zalm de eerste kreeft opgevist samen met kreeftenvisser Gerrie van den Hoek. De Zeeuwse kreeft is nog een van de weinige seizoenproducten die Nederland kent. De kreeft wordt gevangen in de Oosterschelde, op de Grevelingen en in het Veerse Meer. “De kreeftenstand staat er goed voor. De gelimiteerde periode van visserij werpt zijn vruchten af. Vanaf half juli wordt de kreeft met rust gelaten en kan hij zich in alle rust met de voortplanting bezig houden.”, aldus Johan van Nieuwenhuijzen, directeur United Fish Auctions. De kreeften vinden hun weg vooral naar restaurants, zowel in Nederland als België. Vissers verwachten goede prijzen voor hun kreeft. Door de hoge dollarkoers zijn de prijzen van de concurrent, de Canadese kreeft, een stuk hoger en dat zal ook doorwerken naar de prijzen voor de Zeeuwse kreeft.

                        

Opbrengst voor Pink Ribbon

Het goede doel van de veiling was dit jaar de Stichting Pink Ribbon die zich bezighoudt met projecten en onderzoek naar de behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen te maken met borstkanker. Pink Ribbon had Annemarie van Gaal benaderd om de veiling te leiden om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren. Die missie is geslaagd. Susan Veenhoff, directeur van Stichting Pink Ribbon is blij met het mooie bedrag. “We gaan de donatie van de eerste kreeft inzetten voor de financiering van het belangrijke onderzoek ‘Gelijke overlevingskansen bij behoud okselklieren’ van Dr. Marjolein Smidt.”

Zeeuwse kreeft met ster

Na afloop van de veiling was de primeur ook te proeven. Sterrenchef* Rutger van der Weel van restaurant Katseveer in Wilhelminadorp: “Ik heb de kreeft in zijn waarde gelaten, dus puur verwerkt in drie verschillende gerechtjes. Met knolselder, vanille, bloedsinaasappel en dragon. Kreeft met Boemboe Bali, komkommer, pinda en rettich en kreeft met lever, passievrucht en wortel.“