Op 12 mei 2017 organiseerde UFA in en om de Visafslag Stellendam het evenement “Visserij en Techniek” voor de leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen op Goeree-Overflakkee en de klassen 1 en 2 van de technische opleidingen aan het VMBO.

Bijna vierhonderd leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen op Goeree-Overflakkee kwamen voor de educatiedag Visserij & Techniek naar het terrein rond de afslag. United Fish Auctions had het initiatief genomen om scholen een bezoek te laten brengen aan het visserijcluster op Stellendam. Gemeente Goeree Overflakkee, rederij Cornelis Vrolijk/Jaczon, John P. de Wit Assurantiën en Vissersvereniging Zuidwest droegen financieel bij.

,,Er is vraag naar personeel, en we willen daarom leerlingen laten zien wat de moderne visserijsector en toeleverende bedrijven in huis hebben en aan banen te bieden hebben’’, zegt Johan Baaij van het Visserij Innovatiecentrum Zuidwest Nederland.
Verwachtingsvol keken de leerlingen naar de 16 activiteiten die er op het terrein te doen waren. Enthousiast werd onder het genot van kibbeling de plattegrond bestudeerd en de mouwen opgestroopt. Waar zullen we beginnen juf??

Bij de visserij! Bram Breederveld daagde de kinderen uit verschillende soorten vis te herkennen. Vervolgens allemaal netjes hygiënisch een haarkapje op, schortje voor en handschoenen aan en zelf aan de slag met sorteren van de vis. Die moest wel eerst “gekocht” worden tijdens een demo-veiling in de mijnzaal van de afslag. Reuzetrots was de leerling van Eben Haezer op “zijn” kist schol die hij kocht voor een prijs van € 56,13 per kilo! Bij een volgende kraam wordt het ‘strippen’ van het vel van de platvis voorgedaan. Aan lange tafels zaten de meiden en jongens met het puntje van de tong tussen de tanden de Stellendamse garnalen van hun jasje te ontdoen om ze vervolgens snel op te eten!

De technische bedrijven in Stellendam en de visserij werken nauw samen en de techniek is dan ook goed vertegenwoordigd in en rond de hal van Innovatie- en Informatiecentrum Zuidwest Nederland. Johan Baaij legt uit wat er in het bassin gebeurt, wat er kan worden getest en laat dat zien met onderwaterfilmpjes. Onder leiding van oud visser Robbie Verkamman steken de kinderen de verschillende maten tong en schol in de netten en luisteren geboeid naar zijn uitleg over de verschillende vistechnieken en maaswijdtes aan de hand van de visnetten op schaal. In de kleine waterbak naast de hal ervaren de kinderen hoe de elektrische prikkel van het pulsvissen voelt. “Het tintelt juf en dan schrikt de vis en zwemt hij zo het net in”.

Bij de kramen van Elektro Westhoeve, Padmos, Maaskant Shipyards, Van Wijk Installatietechniek en IJtama kunnen allerlei proefjes worden gedaan en wordt er driftig geboord, getimmerd of komen lampjes tot branden in een electro-circuit. Bij Coöperatie Westvoorn wordt een bezoek gebracht aan de boetzolder en een sleutelhanger van een stuk visserstouw gemaakt met een hydraulische pers.

Daarna gaat het naar het station van de KNRM waar uitleg werd gegeven door SAM Wärtsila over de nieuwe reddingsvesten met gps-signaal. Aan boord van de reddingsboot van de KNRM worden de vesten aangedaan en vaart de klas naar een van de kotters die klaar liggen voor een rondleiding over het schip. Er volgt uitleg over het pulsvissen, het binnenhalen van de vis, het sorteren en verwerken. Ook de machinekamer en de stuurhut worden bezocht. Op de digitale schermen zien de leerlingen alle informatie die de stuurman krijgt te verwerken. “Kapitein wil ik later ook wel worden”, roept een enthousiaste leerling van De Inktvis uit Dirksland.

Aan het eind van de middag kijken de organisatoren Yvet Lupgens, Mariska van der Linde en Johan Baaij terug op een geslaagd evenement. “Echt iedereen was enthousiast: de leerlingen, de begeleiders, de bedrijven en de organisatie. Ja, er zaten wel wat gasten tussen waar we in de toekomst als sector nog plezier aan kunnen beleven”. Bram van Grevenstein van het Kompas misschien? In ieder geval ging hij ’s avonds zijn nichtjes bellen dat ze vooral moesten gaan klagen bij hun directeur dat ze er niet bij waren want het was heel leuk, “leuker dan de Efteling”.

Foto's van het evenement zijn te vinden via https://www.dropbox.com/sh/k7luw03n18kzkw0/AACxpx2f9uHxLrc2JePoPS2Ja?dl=0