Het gaat goed met United Fish Auctions (UFA), oftewel de visafslag in Scheveningen. Vanmorgen bereikte de afslag in Scheveningen een omzetrecord van 30 miljoen euro. Johan van Nieuwenhuijzen, sinds 2002 directeur van de UFA, meldde dat vrijdag 2 december in een overleg met de gemeente over de ontwikkeling van de haven.  

 

Zette de afslag in 2003 nog slechts 14 miljoen euro om, vorig jaar bedroeg aan het eind van het jaar de omzet 28 miljoen euro. Van Nieuwenhuijzen: “En dat was voor het hele jaar. We hebben nu zelfs nog een paar weken te gaan, dus we eindigen vermoedelijk rond 32 miljoen.”

Duurzaam en innovatief

Van Nieuwenhuijzen verklaart de groei uit de grotere aanvoer van vis. “Die groei zit hem in meer aanvoer door de inzet van innovatieve en duurzame vismethoden, een groter aantal schepen dat de vis in Scheveningen laat verwerken en de betere prijsvorming van de vis. Tong bijvoorbeeld is 10 procent in waarde gestegen.” Van vangstquota heeft Scheveningen geen hinder. Duurzame vangstmethoden helpen bij het op peil houden van de visstand.

Krakend vers

Het succes van de afslag zit hem volgens directeur Van Nieuwenhuijzen ook in de snelle verwerking. “De vis wordt hier krakend vers binnengebracht en de bedrijven die hier werken slagen er in om het die middag nog in het schap te krijgen van de groothandel, waardoor de vis ’s avonds in restaurants en huishoudens op het bord ligt.”

Gezond

Vis wordt populairder in Nederland, zegt de directeur. “Een vers, gezond en duurzaam alternatief voor vlees.” Zo’n 40 procent van de vis uit Scheveningen is bestemd voor de binnenlandse markt. De overige 60 procent gaat nog altijd naar Zuid-Europese landen, waar vis een groter deel uitmaakt van het culinaire repertoire.

Zee

Voor wethouder Klein, verantwoordelijk voor havens is het succes van de afslag een bevestiging van het beleid de haven van Scheveningen toch vooral voor de maritieme industrie zoals visserij te behouden. “Scheveningen blijft de zee en de visserij in zijn DNA houden. Daar gaan we zelfs in investeren. De haven van Scheveningen moet een combinatie krijgen van horeca, sportzeilen, topvoorzieningen voor de visserij en ruimte voor andere innovatieve bedrijven die op zee hun brood verdienen.”