Stellendamse vissers, vis en garnalen op World Food Festival Rotterdam

 

De workshop ‘vergeten vis’ door Schmidt Zeevis Rotterdam en chef-kok Cees Helder stond zondag 27 oktober in het Food Future House van het World Food Festival in het teken van Hollandse vis, vistechnieken en oude ambachten. De  flyshooters GO 1, SL 9, SL27, UK 153, pulsvisser GO 48, garnalenvisser SL 31 en  visafslag United Fish Auction dompelden de ruim 70  workshop-deelnemers onder in de visserijsector.

"Hollandse vis is vergeten vis” opende Wil van Merkensteijn, Schmidt Zeevis Rotterdam, de workshop vergeten vis in het Food Future House van het World Food Festival. “Want zolang er steeds meer Aziatische kweekvis wordt geconsumeerd, raakt de Hollandse vis in vergetelheid en weten we niet meer hoe echte vis als tong en rode poon proeven.” Van Merkensteijn merkte op dat de vergeten vis samenhangt met de onbekendheid van de visserijtechnieken. Hij interviewde Cornelis Melissant, GO 1, over de flyshoot-visserij en Adamo Tanis, GO 48, over de pulsvisserij. UFA directeur Johan van Nieuwenhuijzen sloot de presentatie af met de boodschap dat de Hollandse visserijvloot duurzaam en energiezuinig vist.

 

Vis proeven

De workshop had een interactief karakter. Verse inktvis, bot, schar, poon, mul, zeebaars, tong en pieterman ging op een schaal de zaal door om te bewonderen en voelen. Deelnemers werden uitgenodigd om in de keuken bij chef-kok Cees Helder te komen kijken en proeven van tong met gerookte paling. Kibbeling gemaakt van schol vond gretig aftrek, evenals de gerookte tong en schol van GO48 en de sprot van TH17. 

Ambacht

De Stellendamse garnalen waren gevangen door Johan van Seters met de SL31. Zijn moeder Leus van Seters-Orgers en tante Co Tanis-Orgers gaven een snelcursus ‘gornet’ pellen. Het enthousiasme was groot om dit oude ambacht te leren. De allerjongsten gingen fanatiek aan de slag met het breien van een eigen visnet of stoken hun hand in een bak water om het effect van de pulsvisserij te voelen.

 

 

World Food Festival Rotterdam
Rotterdam was vijf weken lang een internationale, culinaire hot-spot. Het World Food Festival ging over kokkerellen, (lekker) eten en de nieuwste ontwikkelingen in de voedselindustrie.
Het Future Food House in het Museumpark was het kloppend hart van het World Food Festival. De workshop “vergeten vis”was een spetterende sluiting van dit festival!