Als een visserschip vis heeft gevangen, dan moet die vis verkocht worden. Wanneer het schip in de haven ligt, wordt de vis naar de vismijn gebracht. Dit is een gebouw op de haven, waar de vis wordt gesorteerd en gewogen en gereed wordt gezet voor de verkoop.

Van elk schip ligt de vis soort bij soort in de vismijn. Meestal wordt er voor het schip in de haven ligt even naar de vismijn gebeld, om te vertellen hoeveel vis er is gevangen. Als de schepen in de haven liggen en de vis is gesorteerd en gewogen, dan kan de visveiling beginnen.

In Nederland zijn er meerdere visveilingen. De visveilingen die bij UFA horen liggen in Scheveningen, Stellendam en Colijnsplaat.

Voor een visveiling zijn verschillende namen. Het wordt ook wel visafslag of vismijn genoemd . Met vismijn wordt dan niet het gebouw bedoeld, maar mijnen betekende vroeger ook wel verkopen. Verderop in deze paragraaf hebben we het over de visveiling en gebruiken we de andere twee namen niet.

Wat een veiling is, welke vissen er worden geveild en hoe dat precies werkt, kan je lezen wanneer je op de titels hieronder klikt.