Misschien denk je wel dat het werken in de visserij iets voor jou is. Er zijn verschillende manieren waarop dat kan.

Je kunt er voor kiezen om visser te worden. Dan is er nog de keus of je daarvoor wilt leren, zodat je zelf op verschillende boten kan gaan varen, of dat je meevaart op een schip. Er zijn opleidingen op alle niveaus, VMBO, MBO en HBO.

Een baan in de visserij heeft veel voordelen, je bent veel buiten, lekker bij de zee en je hebt veel vrijheid. Als je kiest voor een baan in de visserijsector, moet je wel meer te weten komen over de regels waarmee vissers te maken hebben. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van een paar studierichtingen die met visserij te maken hebben. Wie weet zit er ook iets voor jou bij!

  • Nautisch / Visserij (deze VMBO-opleiding bereidt je voor op verschillende functies in de zeevisvaart).
  • Stuurman / Werktuigkundige zeevisvaart (een MBO-2 opleiding waarbij je mag varen op vissersschepen tot 24 meter lengte en in de kustwateren).
  • Visserij Officier (met dit MBO-3 diploma kun je kapitein worden op vissersschepen tot 45 meter lengte en mag je varen op alle Noord-West-Europese wateren).
  • Stuurman alle visserschepen (een MBO-4 opleiding. Het vervolg van de opleiding Visserij Officier. Je kunt kapitein worden op alle soorten visserschepen en je mag wereldwijd rondvaren)
  • Management en Visserij (een HBO-opleiding waarin je voorbereidt wordt op een leidinggevende functie in de visserij. Bijvoorbeeld in een rederij, de verwerkende industrie of de handel).
  • Maritiem Officier (een HBO-opleiding waarbij je alles moet leren wat met het schip te maken heeft. Je zorgt ook voor de veiligheid aan boord, voor de bemanning en het milieu en leert omgaan met apparatuur, computer- en communicatiesystemen).
  • Maritiem Logistiek Manager (een opleiding op HBO-niveau over goederen en transport. Hoe kan je snel en efficiĆ«nt wereldwijd goederen verplaatsen? Je moet goed kunnen samenwerken en communiceren en ook wat betreft milieu, kwaliteit en veiligheid leer jij alles).

Als je meer informatie wilt over de visserijopleidingen bij jou in de buurt, kijk dan eens op de volgende websites:
http://www.spetterendeopleidingen.nl/
http://www.scheepvaartentransportcollege.nl/