Restaurateur en kookgek Joop Braakhekke heeft vandaag in het Zeeuwse Colijnsplaat de eerste Oosterscheldekreeft voor 25.000 euro geveild. De opbrengst komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding. De koper is Neeltje Jans Mosselen uit Vrouwenpolder. Met de veiling van de eerste kreeft is het seizoen officieel van start gegaan.

 

Gelegenheidsveilingmeester Braakhekke wist bij de potentiële kopers veel geld los te krijgen voor de gewilde primeur, en daarmee voor KWF Kankerbestrijding. Braakhekke, bij wie zelf alvleesklierkanker is geconstateerd, deed een indringende oproep om gul te geven voor het onderzoek dat KWF Kankerbestrijding mede-financiert met de opbrengst van de veiling. Het betreft een onderzoek naar een nieuwe behandeling die de levensduur van alvleesklierkanker-patiënten aanzienlijk kan verbeteren.

Tip van Joop Braakhekke

Braakhekke zou Braakhekke niet zijn als hij niet met veel theater het publiek trakteerde op tips voor de bereiding van de zeer gewilde Zeeuwse delicatesse. “Snijd de kort gekookte kreeft in tweeën, leg de helften op de plancha (gietijzeren bakplaat), niet te lang, bak in hete boter een tak rozemarijn en giet deze boter over de kreeft. Kreeft blijft zo kreeft.”

Kreeftenbestand staat er goed voor

Vanochtend had Joop Braakhekke op de Oosterschelde de eerste kreeft opgevist samen met kreeftenvisser Gerrie van den Hoek. De Zeeuwse kreeft is nog een van de weinige Nederlandse seizoenproducten. De kreeft wordt gevangen in de Oosterschelde, op de Grevelingen en in het Veerse Meer. Zo’n 27 actieve vissers mogen een beperkte periode uitvaren, vanaf vandaag tot 15 juli.
“Het gaat goed met het kreeftenbestand dus de vooruitzichten zijn positief. Dit seizoen zijn er zelfs een paar vissers bijgekomen. Door het koude voorjaar zal de aanvoer mogelijk wat langzamer op gang komen. De kreeft gaat pas bij een hogere watertemperatuur actief op zoek naar voedsel. Nu is het met 6,5 graad nog behoorlijk koud”, aldus kreeftenvisser Gerrie van den Hoek. “De kreeftenhandel is stabiel. De vissers krijgen over het algemeen goede prijzen voor de gewilde delicatesse”, voegde Johan van Nieuwenhuijzen, directeur United Fish Auctions, verantwoordelijk voor de kreeftenhandel op de afslag van het Zeeuwse Colijnsplaat toe. De kreeften vinden hun weg vooral naar restaurants in Nederland en België.

Zeeuwse kreeft met ster

Na afloop van de veiling was de primeur ook te proeven. Sterrenchef* Eric van Bochove van restaurant 't Vlasbloemeken, een van de 11 Zeeuwse restaurants die samen de Kring van de Oosterscheldekreeft vormen, bereidde de kreeft heel puur. “Ik heb drie bereidingen met kreeft gemaakt: kreeft met wortel en koriander, kreeft met doperwt, komkommer-citrusmayonaise en een kreeftenbisque“, lichtte topchef Eric van Bochove uit Koewacht, Zeeuws-Vlaanderen zijn gerechten toe.