Proef de Stellendamse garnaal!

De Stellendamse garnaal is een echte delicatesse. De Stellendamse garnaal is niet zomaar een garnaal, maar is puur van smaak en heeft een mooie zachtroze kleur. Het unieke is bovendien dat deze garnaal ook direct in Stellendam gepeld wordt en niet in het buitenland zoals meestal bij garnalen het geval is.

Als de garnalen gevangen zijn worden ze aan boord van het schip al gekookt in een grote ketel met zeewater. Vroeger werd na aankomst van het schip in de haven de vlag gehesen ten teken dat de garnalen opgehaald konden worden om te pellen. Thuis werd dit dan door het hele gezin gedaan op een keukentafel met een strak gespannen zeiltje erop, wat men goed schoon kon maken. Tegenwoordig gebeurt dit in een betegelde steriele ruimte in Stellendam, de allerlaatste die in Nederland nog in functie is. De garnalen die 's nachts gevangen worden liggen hier de volgende morgen om 7 uur op tafel om te pellen. Een vers product en dat proef je!

Bekijk hieronder de aflevering van 'Klootwijk aan Zee - Stellendam'

{moseasymedia media=http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/rvu/klootwijkaanzee/bb.20060502.asf width=352px height=280px showcontrols=1 volume=50 autostart=0 stretchtofit=0}